Aké knihy čítať aby si sa zlepšoval v angličtine?

30. apríla 2019

Čítanie kníh je veľmi dobrý spôsob ako sa zlepšiť v angličtine. Prečítaj si so mnou 9 bodov ako na knihy v angličtine 🙂

  1. Aké knihy sú najlepšie?

V Best English odporúčame čítanie kníh už od druhej úrovne našich kurzov.  Statočným odvážlivcom samozrejme nebránime čítať knihy pre začiatočníkov so zjednodušenou slovnou zásobou aj skôr. A aj o týchto špeciálnych knihách si dnes povieme.

 

Knihy so zjednodušenou slovnou zásobou vyrába viacero výrobcov. Niektorý ich nazývajú „čítanky“ (po anglicky je to „reader“) a sú to vlastne známe príbehy prepísané do takej angličtiny, aby si tomu rozumel. Je v nich zjednodušená slovná zásoba a aj gramatika.

 

Čítanky sú vždy rozdelené podľa úrovne. Dajú sa kúpiť takmer v každom väčšom kníhkupectve  alebo jednoducho objednať na internete.

 

  1. Knihy majú označenie úrovní

Jedným z výrobcov takýchto knižiek je Penguin. Oni majú knihy označené číslami 1 až 6, rozdelené podľa medzinárodných úrovní angličtiny (viac o nich tu). Ak teda poznáš svoju úroveň angličtiny, môžeš si ju ľahko vybrať.

Ak si si nie istý svojou úrovňou, môžeš si knihu vybrať podľa počtu slov v danej knihe. Napríklad Level 1 má 200 slov a potom to stúpa. Zvyčajne nie je ťažké odhadnúť či si začiatočník, pokročilý alebo stredne pokročilý.

Takýto obrázok nájdeš na zadnej strane každej čítanky a môže ti pomôcť si knihu vybrať.

  1. Čo ak sa stále neviem rozhodnúť?

Tak si knižku nekupuj cez internet ale choď vyskúšať väčšie kníhkupectvo. Tak si môžeš knižku chytiť do ruky, otvoriť a pozrieť sa „aká je ťažká“. Na jednej strane nesmie byť viac ako pár nových slov. Kniha ťa má zaujať, má byť oddych a nie morením sa pol dňa s jednou stranou.

Osobne by som zvolila radšej zvolila viac jednoduchších knižiek ako jednu ťažkú.

 

To ti dodá odvahu a chuť čítať ďalej. Pocit, že už som prečítal 4 knihy v angličtine je na nezaplatenie J. Aj keď sú jednoduché. Je to o pocite.

 

  1. Kníhkupectvo alebo internet?

Ak si v obchode máš výhodu v tom, že si môžeš z knihy časť prečítať a uistiť sa, že si vyberáš správnu úroveň a predávajúci ti rád pomôže.

 

Ak si knihu kupuješ na internete môžeš sa pridŕžať tabuľky, ktorú na web stránke majú k dispozícii. Pravdepodobne sa trafíš. Ak si si už predtým podobnú knihu kúpil a pri čítaní si sa nudil vieš, že si potrebuješ zvýšiť úroveň. Ak si sa trápil, vieš, že si ju možno potrebuješ trocha znížiť.

 

Cenovo je to veľmi podobne, no samozrejme na internete sú knižky trošku lacnejšie.

 

  1. Rôzne témy

Čítaj to čo ťa láka, zaujíma a fascinuje a ponor sa do témy. My chceme aby si čítal čo najviac lebo vieme, ako veľmi ti to pomôže. Môže to byť spísaný tvoj obľúbený film, ktorý už poznáš alebo zaujímavosti o nejakej krajine. Romantika, sci-fi alebo niečo s napätím. Voľba je len a len na tebe.

 

  1. Čo ak som pokročilý študent?

Ak si pokročilý nemusíš čítať knihy so zjednodušenou slovnou zásobou, ale môžeš si kúpiť akúkoľvek knihu v angličtine, ktorá ťa zaujme. Samozrejme aby si nekupoval mačku vo vreci stále odporúčam malý náhľad do knihy. Potom budeš vedieť do čoho ideš a či predsa len nebudeš potrebovať slovník viac ako by si chcel. Opäť platí pravidlo, čítanie má byť oddych.

 

  1. CD alebo nie?

Niektoré knižky majú CD, čo môže zvýšiť ich cenu. Študenti sa ma pýtajú, či sa to oplatí a k čomu to CD slúži.

 

Na CD je celý príbeh narozprávaný priamo po anglicky. A teda popri  čítaní knihy ju môžem aj počúvať. A to je geniálne. V prvom rade odporúčam si knihu prečítať a porozumieť a potom ju počúvať. Pritom môžeš text sledovať v knihe alebo len počúvať v aute.

 

Je to veľká pomoc pri učení sa jazyka, lebo ho aj počúvaš.  Určite odporúčam.

 

  1. Každé nové slovo si podčiarkni a prelož

Moja posledná rada k čítaniu kníh je praktická. Keď počas čítania prídeš k novému  slovu, podčiarkni si ho. Následne ho vyhľadaj v slovníku, odporúčame lingea.sk, a nad to slovo si napíš preklad po slovensky. A tak môžeš pokračovať ďalej. Ak si bojovník, odporúčam sa po prečítaní celej strany vrátiť a znova to prečítať už so všetkými preloženými slovami.

 

  1. Knižnica v Best English

Naši študenti majú k dispozícii knižnicu, kde si môžu bezplatne knižky požičiavať a čítať, koľko im hrdlo ráči. Ak si o tom ešte nepočul a si náš študent, tak sa opýtaj svojho učiteľa alebo navštív recepciu. Tvoje čítanie radi podporíme.

 

Výhodou čítania a zároveň aj štúdia v Best English je, že v knihách budeš objavovať všetko to, čo sme ťa počas hodín naučili. A tak sa budeš naberať väčšiu istotu. Keďže to uvidíš čierne na bielom, budeš mať skvelý pocit z toho, že sa učíš správne a napreduješ. To je to čo chceme dosiahnuť J.

 

Viola a Lenka