Ako si vybrať jazykovú školu

21. januára 2019

Vyskúšali ste už viacero jazykových kurzov. Mali ste aj súkromného lektora. Doma máte niekoľko učebníc angličtiny, na stole popísané zošity, občas aj v MHD vytiahnete zošit s anglickými slovíčkami … ale, keď stretnete cudzinca! Zamrznete…

Angličtine sa venujete už veľa rokov, ale nie a nie sa poriadne odraziť. Stále sa s ňou ešte nemôžete pochváliť, na dovolenke si moc „nepokecáte“, do životopisu píšete „základné komunikatívne znalosti“ a dúfate, že pri pohovore na angličtinu nepríde… A čas letí… Pracovné príležitosti vás míňajú a získavajú ich iní, ktorí sú pohotovejší, rýchlejší a neboja sa rozprávať anglicky! Najvyšší čas niečo s tým robiť!

Ako si vybrať jazykovú školu tak, aby ste nepremárnili ďalší rok?
Prinášame vám niekoľko tipov z jazykovej školy Best English. (Či už budete študovať v Best English alebo inde, usporiadajte si v hlave dobre tieto veci, aby ste tentokrát študovali naozaj efektívne.)

Tip č. 1: Ujasnite si, čo od výučby očakávate

  1. Ste skôr začiatočník, potrebujete si vybudovať základy a načerpať slovnú zásobu?
  2. Ste „večný“ začiatočník, učíte sa niekoľko rokov, poznáte už veľa slov, lenže skôr pasívne a súrne sa potrebujete rozrozprávať?
  3. Alebo ste už pokročilí, dokážete rozprávať, len to nie je úplne ono, chceli by ste byť pohotovejší, plynulejší a znieť ako anglicky hovoriaci človek?

Podľa toho si zvolíte postup.
Ak ste 1) alebo 2), tak  si určite zvoľte jazykové kurzy pre skupiny. Ako začiatočníci si totiž potrebujete budovať slovnú zásobu, načerpať mnoho slov a slovných spojení, pochopiť vetné stavby a potrebujete, aby vám s tým niekto pomohol. Vyberte si kurz, ktorý učí Slovák, pretože ten vám bude schopný čokoľvek vysvetliť a hlavne sa budete chytať a vedieť, o čo ide.

Aj pre „celoživotných“ začiatočníkov bude vhodnejší kurz, ktorý vedie Slovák, pretože od Angličana by ste veľa vecí možno nepochopili, ale pozor, aby výučba nebola zase len o pasívnych gramatických cvičeniach a učebniciach, to by ste sa veľmi neposunuli. Za chvíľu by z vás mohol byť „jazykovedec“, ale aj tak by ste anglicky nerozprávali. Na hodinách musíte čo najviac rozprávať.

Ak máte na to, môžete sa zbaliť a vycestovať na pol roka, na rok. Prvé dva mesiace pre vás budú naozaj veľmi tvrdé, ale ak ste bojovník, tak nakoniec to dáte.

Ak patríte medzi 3), teda pokročilejší študenti, máte niekoľko možností. Pokiaľ si to môžete dovoliť, vezmite si súkromného lektora, a to Angličana. Alebo môžete na pár mesiacov vycestovať do anglicky hovoriacej krajiny–  ak budete každý deň v kontakte s Angličanom, dostanete správnu výslovnosť do ucha a získate ten vysnívaný prízvuk. Možnosť je aj vycestovať na jazykový kurz v zahraničí, len pozor, aby tam s vami nebolo príliš veľa Slovákov. Môžete od rôznych národností pochytiť ešte horší prízvuk. Mali by ste byť v kontakte s viacerými ľuďmi, ktorí majú angličtinu ako rodný jazyk.  No a môžete si vybrať aj jazykový kurz na Slovensku, taký, kde budete sami nútení veľmi intenzívne rozprávať a toto štúdium doplníte počúvaním CD, sledovaním filmov atď., proste sa obklopíte angličtinou.

 

Tip č. 2: Študujte intenzívne

Raz týždenne na 1,5 hodiny? Tak na to radšej zabudnite. Takýmto tempom by ste sa nikam nedostali. To vydržíte tak maximálne pol roka a potom postupne vychladnete, pretože pokrok je príliš pomalý. Do ďalšej lekcie totiž všetko  zabudnete. Je to demotivujúce. A pokiaľ takéto štúdium absolvujete niekoľko rokov po sebe, budete najskôr veľmi frustrovaní, pretože ani po štyroch rokoch toho anglicky veľa nenahovoríte a začnete pochybovať sami o sebe. Nikto, kto je v niečom úspešný, to nerobí len jedenkrát týždenne!

Zvoľte si radšej kratší a intenzívnejší kurz,  trikrát týždenne alebo dvakrát týždenne. Doplnený o precvičovanie doma a počúvanie. Optimálne je, aby ste boli s angličtinou v kontakte každý deň, aspoň na chvíľu. Do pol roka takto urobíte obrovský skok v angličtine!

Tip č. 3: Zvoľte si vhodnú metódu
To sa ľahko povie. Ale vyberte z tej záplavy jazykových škôl a metód, že?

Tak najprv sa spýtajte kamarátov, aké majú oni skúsenosti. Čo im štúdium dalo a nakoľko sa zlepšili. Ako sa posunuli po 3 mesiacoch, po pol roku? Sú schopní lepšie rozprávať? Pozerali na hodinách stále len do knihy? Dokázal ich učiteľ zapojiť alebo rozprávalo len pár najlepších z triedy? Udržal po celú dobu ich pozornosť? Koľko času z hodiny reálne rozprávali?
Má škola skutočne daný systém výučby a postup hodín alebo sa ide podľa učebníc a podľa toho, čo si učiteľ na hodinu pripraví? Ako sa učia slovíčka? Ako sa učí gramatika? Ako vás naučí lektor rozprávať? Ako na seba kurzy nadväzujú? Za aký dlhý čas sa naučíte plynule anglicky?

Ideálne je, pokiaľ škola ponúka ukážkovu hodinu, kde si môžete výučbu najprv na vlastnej koži vyskúšať. Zistíte či vás to naozaj baví. Nebojte sa ich navštíviť viac, aby ste mohli porovnávať. Je oveľa lepšie navštíviť dve, tri ukážkové hodiny, a obetovať tri poobedia, než by ste stratili ďalší rok.