Hľadáte kurz angličtiny? 7 chýb, ktorým treba predísť

4. februára 2019

Aká intenzita je vhodná? (1x – 2x týždenne!?), Rozraďovacie testy (naozaj on-line!?), Metóda výučby – základný kameň úrazu! (učebnice x rozprávanie), …
Veľa ľudí si vyberá jazykové kurzy podľa toho, ako im to najlepšie vyhovuje, bohužiaľ často na úkor výsledkov. Niet divu, že potom ani po piatich, šiestich rokoch stále nerozprávate. Na základe našich skúseností, toto sú tie najčastejšie chyby, ktoré ľudia robia pri výbere angličtiny:

 

1) Aká intenzita je vhodná? (1x – 2x týždenne!?)

Spomeňte si, ako sme sa učili rodný jazyk – ako deti sme sa každý deň znova a znova a neustále pokúšali rozprávať. Teraz si predstavte, že by sme ako deti rozprávali 1x týždenne 90 minút… Smiešne, že? Hľadajte teda intenzívnejšie jazykové kurzy – aspoň 2x, lepšie 3x týždenne a vždy na niekoľko vyučovacích hodín. Čím vyššia intenzita, tým lepšie! Pri vyššej  intenzite výsledky uvidíte už za pár týždňov, pri štúdiu 1x týždenne sa ich pravdepodobne nikdy nedočkáte…

2) Rozraďovacie testy (naozaj on-line!?)

Ponúka vám jazyková škola rozraďovacie  testy on-line? Pozor! Nie je nič horšie než sa dostať do nesprávnej úrovne, kde sú buď všetci lepší, takže sa cítite ako blbec alebo ste naopak ďaleko pred nimi a väčšinu hodiny sa nudíte. Pre skutočne objektívne posúdenie vašej úrovne angličtiny nestačí písomný, ešte k tomu zaškrtávací test, ktorých je na internete kopa. Kde je potom vaša schopnosť samostatne zostavovať vety? A schopnosť rozprávať? Pre správne rozradenie do úrovne by určite nemal chýbať krátky pohovor v angličtine!

3) Metóda výučby – základný  kameň úrazu! ( učebnice x rozprávanie)

Akým spôsobom bude výučba angličtiny prebiehať? Koľko času z hodiny sa budete zaoberať teóriou a koľko praxou? Ako je metóda zostavená – dostanete sa aj k slovu? Bez intenzívneho precvičovania komunikácie budete mať len teoretické pasívne znalosti. Tie však bez praktického precvičovania zase čoskoro zabudnete! Preto by väčšia časť hodiny mala byť venovaná praxi!

4) Nekupujte mačku vo vreci!

Vyskúšajte si ukážkovú hodinu angličtiny – je lepšie obetovať 2 hodiny predtým, ako potom pretrpieť ďalší polrok. Ukážková hodina vám toho napovie veľa  – Bude vám vyhovovať prostredie jazykovej školy? Čo vám ukážková hodina dala? Naozaj vás hodina nadchla?!! Naučili ste sa niečo? Alebo to bol skôr „nábor“, kde vám nič moc nepredviedli a hneď po 15 minútach vám strkali prihlášku do kurzu?

5) Sledovanie výsledkov…

Pýtate sa – ako o vás bude postarané počas kurzu? Ako budú sledované vaše výsledky? Ako často jazyková škola kontroluje váš postup? Je jazykový kurz zakončený záverečným testom? Nechcete chodiť do kurzu, kde sú vaše výsledky ponechané napospas osudu…

6) Doplnenie zameškanej látky…

Aj keby ste boli tým najvzornejším študentom, môže sa vám stať, že na pár hodín z kurzu vypadnete. Čo potom? Často to bohužiaľ vyzerá tak, že človek pár hodín zamešká a zvyšok kurzu sa nechytá, a tak ho radšej sám opustí…  Zistite si, ako je možné si zameškanú látku dobrať, a či vám s tým niekto pomôže. Najzradnejšie sú samozrejme dlhodobé jazykové kurzy, ktoré máte predplatené na polroka a pokiaľ kurz nedochodíte, máte smolu.

7) Lektori (kedy je lepší učiteľ s rodnou angličtinou? kedy Slovák?)

Dať začiatočníkom Angličana, ktorý síce rozpráva po anglicky, ale nemôže im nič vysvetliť, môže byť veľká strata času! A taktiež to môže byť veľmi demotivujúce.

Pokiaľ doteraz nie ste na úrovni pokročilých, potrebujete si budovať slovnú zásobu, automatizovať tvorbu viet a pracovať na plynulosti prejavu, potom má slovenský lektor viacero výhod: môže vám všetko ľahšie vysvetliť a nebude vás zbytočne valcovať výrazmi, ktorým nerozumiete. Počúvanie anglicky hovoriaceho človeka (zo začiatku niečo jednoduchšie) však možno zaradiť ako doplnok ku kurzu.

Angličan bude naopak vhodnejší vtedy, ak ste už na pokročilej úrovni, máte širokou slovnú zásobu a sami už plynule komunikujete. Tu už nie je slovenčina potrebná a Angličan vás posunie v jazyku ďalej ako Slovák.