Prečo sa učiť po anglicky a ako na to?

5. októbra 2018

Mnoho ľudí som už počula povedať, že by sa mali učiť po anglicky lebo „všetci hovoria po anglicky“, „bez angličtiny sa nedá zohnať dobrá práca“ alebo „dnes je už úplná nevyhnutnosť hovoriť po anglicky“. Je to však skutočne tak? Koľko ľudí na svete a v Európe hovorí po anglicky a oplatí sa ju skutočne učiť?

 

Akým jazykom hovorí najviac ľudí na svete?

Tých čo si myslia, že najviac ľudí na svete hovorí po anglicky musím sklamať. Nie je to tak. Najviac ľudí na svete hovorí po čínsky. Na druhej a tretej priečke sa v rôznych prieskumoch strieda španielčina a angličtina. Tieto dva jazyky však majú medzi sebou veľký rozdiel. Iba angličtina je považovaná za medzinárodný jazyk číslo jeden aj v oblasti cestovania aj obchodu (a teda práce). Z tohto pohľadu sa angličtina skutočne oplatí učiť.

 

Je to tak aj v Európe?

Rýchla odpoveď: áno. Podľa štatistík po anglicky hovorí ako svojim materinským jazykom 13% ľudí. Ďalších 38% o sebe tvrdí, že majú dostatočnú znalosť angličtiny aby viedli rozhovor. Spolu teda v Európe hovorí po anglicky viac ako polovica ľudí. Angličtina zostáva najbežnejšie využívaným cudzím jazykov v Európe.

 

Prečo sa teda učiť po anglicky?

Tento článok som poňala trošku štatisticky, no myslím, že krásne ukazuje skutočné dôvody prečo venovať čas a energiu štúdiu angličtiny. A urobiť tak nie len preto, že to suseda povedala. Ako na celom svete, tak aj v Európe je to stále jazyk číslo jeden v cestovnom ruchu ako aj podnikaní a obchode. Ak si teda chcete dohovoriť na dovolenke, nájsť si lepšie platenú prácu, stretávať nových ľudí alebo jednoducho zvýšiť svoju vlastnú spokojnosť, angličtina je dobrý krok.

 

Koľko trvá naučiť sa po anglicky?

Moja osobná skúsenosť je, že sa to dá zvládnuť behom 5-6 mesiacov, ak ste v anglicky hovoriacej krajine, ste obklopený angličtinou a pracujete na sebe. Ak neviete vycestovať tak si myslím, že optimistický je rok intenzívnejšieho štúdia. Ak máte cieľ. Na internete som našla odhady okolo 400 hodín investovaných do štúdia angličtiny, ak chcete hovoriť naozaj pekne. Tak si to viete rozdeliť. Ak chcete hovoriť za rok, investujte min hodinu denne. Ak za dva, je to menej J. Aký je váš cieľ?

 

Aký je postup?

Postup môže byť rôzny.

  1. Ideálne začať angličtinu počúvať, aj keď všetkému nerozumiem. Filmy, seriály a podobne.
  2. Potom začať navštevovať kurz, na ktorom sa veľa rozpráva od prvých hodín a gramatiky je tam pomenej. Zbytočne žiakov na začiatku pletie. Taktiež by škola kam sa rozhodnem chodiť mala mať kurzy od začiatku do konca. Mnoho krát sa stane, že študenti začnú niekam chodiť no potom sa už ďalší kurz neotvorí. Taktiež by si mal študent pozrieť, či mi metóda vyučovania dáva zmysel. Každý sme trochu iný a je dobré navštíviť nejakú hodinu zdarma, aby sa presvedčil, že je to pre neho.
  3. Popri kurze by som ešte postupne odporúčala čítať knihy na svojej úrovni a túto úroveň zvyšovať.
  4. A poslednou a neoddeliteľnou časťou učenia je: vystaviť sa angličtine. Nevyhýbať sa konverzáciám po anglicky (ako to väčšina Slovákov robí), ale opačne. Vyhľadávať konverzačné kluby, cudzincov a snažiť sa čo najviac hovoriť. To človek veľmi posúva vpred. Pravidelne mávame anglické konverzácie v kaviarni aj pre začiatočníkov. A je to zdarma 🙂 viac info tu

 

Na záver (dôvody prečo sa ľudia neučia angličtinu)

Keď som si študovala čísla ohľadom štúdia angličtiny, narazila som na jednu zaujímavú vec. Viete aké sú tri najbežnejšie dôvody, prečo sa ľudia angličtinu neučia v celej európe?

  1. Nedostatok času 34%
  2. Motivácia 30%
  3. Výdaje na hodiny jazyka 22%

Som si istá, že aj každý Slovák sa tam nájde. Otázka znie, či s tým niečo urobím 🙂  Ktorý dôvod sa podľa vás dá najľahšie vyriešiť?