Slovíčka – Ako si ich zapamätať

4. marca 2019

Neviete si spomenúť na anglické slovíčka dostatočne rýchlo?

Nespomeniete si, keď ich potrebujete použiť?

Stalo sa Vám niekedy, že ste počuli anglické slovo a povedali ste si: „Hmm, tak to už som niekde počul, ale už vôbec neviem, čo to je…“

Alebo chcete niekedy použiť anglické slovíčko, viete, že ste sa ho už učili, dokonca viete, kde ho máte zapísané v zošite, ale nemôžete si spomenúť?

Takéto slovíčka pri rýchlej komunikácii s cudzincom vám nie sú veľmi užitočné! Ak chcete plynule komunikovať anglicky, musíte poznať slovíčka perfektne a musíte si na ne spomenúť okamžite! Slovná zásoba je základom jazyka.

Akú chybu robia ľudia najčastejšie ?

Ľudia často robia chybu v tom, že sa slová snažia naučiť pomocou bifľovania. Vezmite si učebnicu, kde máte dva stĺpčeky (anglicky a slovensky) a idete zľava doprava: „mother – mama, father – otec“, a v duchu alebo nahlas párkrát vyslovíte obidva stĺpce. A výsledok?

Zmätok, z dvadsiatich slov si zapamätáte polovicu a po mesiaci si budete pamätať len štvrtinu. Keď ich potom potrebujete použiť v živote, namiesto toho aby ste slovíčko okamžite povedali, vám vyskočí obrázok vľavo hore v zošite, štvrté odhora… A tak idete do slovníka a už  desiatykrát si slovo vyhľadáte, aby ste ho za mesiac zase nevedeli.

Hmm, nič moc…

Ako sme sa naučili slovenské slová?

So slovenskými  slovami obvykle nemáme problém. Nemusíme nad nimi vôbec premýšľať. Ako to?

Ako malé deti sme sa nesnažili slová bifľovať. Slová sme počuli a skúšali ich nahlas zopakovať, veľakrát, pokiaľ sme si nimi neboli istí. Potom sme ich začali používať v krátkych vetách. Skúšali sme to znova a znova a znova.

Myslíte, že to môže fungovať aj na anglické slovíčka?

 

Tipy, ako sa naučiť anglické slovíčka

Čítajte jednoduché anglické knižky, napr. Penguin Readers (výhodnejšie je aj s CD), prečítajte niekoľko rôznych knižiek a keď zvládate danú úroveň, prejdite na vyššiu

sledujte jednoduché anglické filmy s anglickými titulkami

nalepte si na predmety v byte alebo v izbe papieriky s anglickými názvami, budete ich tak mať stále na očiach

môžete si nájsť na Facebooku alebo napr. na www.interpals.net kamaráta na četovanie „chatovanie“ v AJ (penfriend) a občas s ním „prehodiť pár slov“

všímajte si anglické názvy, s ktorými sa denne vo svojom živote stretávate, divili by ste sa koľko ich je; môžete si dokonca nejakú dobu zbierať slovíčka a frázy z obalov od čokolád, bonboniér, chipsov, vystrihovať si názvy časopisov s anglickými výrazmi alebo si zapisovať slová a frázy, ktoré vídate v MHD, v reštaurácii, po ceste do práce – budete prekvapení, koľko angličtiny je všade okolo vás (a koľko slov už poznáte), začnete ich viac vnímať.

Koľko aktívnych slovíčok potrebujete poznať pre bežnú komunikáciu v angličtine?

2000 až 2500 slov

Koľko aktívnych slov sa naučíte za mesiac štúdia v jazykovej škole Best English?

400 až 600 slov (štandardný kurz)

Koľko anglických slov sa môžete naučiť za týždeň intenzívneho štúdia v Best English?

250 až 350 slov (intenzívny kurz)

V Best English sa učíte slovíčka inak, ako ste boli zvyknutí. Neveríte? Vyskúšajte ukážkovu hodinu zdarma! Učíme vás ako si efektívne budovať svoju aktívnu slovnú zásobu:

slová sa učíte nielen čítať a písať, ale taktiež používať v komunikácii

slová precvičujete v skutočnej komunikácii, až dokým si nimi nebudete úplne istí

cieľom je, aby ste si ich nemuseli prekladať

chápete významy slov okamžite a bez prekladu

v živote tak nemáte problém si spomenúť na slová a sú vždy pohotovo pri ruke! (tak ako napr. u slov: „sorry“ – prepáč, „book“ – kniha atď.)