TIP ako sa učiť angličtinu: Nepravidelné slovesá

18. júna 2018

Ako sa naučiť nepravidelné slovesá? Ako ich dostať do hlavy? Ako s nimi vlastne pracovať? Tu je jednoduchý tip.

 

Čo sú nepravidelné slovesá?

Pre tých z vás, ktorí sa ešte len začínate učiť angličtinu, napíšem aj tento malý odstavec o tom, čo vlastne nepravidelné slovesá sú. Sloveso je slovo, ktoré hovorí o činnosti. Pracujem, upratala som, alebo budem variť – toto všetko sú slovesá. V angličtine je také pravidlo, že ak chcem niečo povedať v minulosti, tak majú slovesá koncovku -ed. Napríklad: I work- znamená: ja pracujem; I worked– znamená: ja som pracovala. Jedno je teraz a druhé je v minulosti. Toto je PRAVIDLO.

 

To, že niektoré slovesá sú NEpravidelné, znamená, že sa týmto pravidlom neriadia. Nie sú pravidelné. Môžu sa teda zmeniť akokoľvek len chcú. Napríklad: I go – znamená: ja idem;  I went – znamená: ja som išla. Sloveso go sa teda zmení na went. Je úplne iné.

 

A tu sa dostávame k jadru veci. Študenti sa ma pýtajú, ako si to majú zapamätať, ako sa to majú naučiť. Však to je ako úplne iné slovo! A menia sa rôzne, niekedy len trošku, niekedy celé. Kto si to má všetko pamätať?

 

Môj tip na nepravidelné slovesá

Pre tých z vás, ktorí ste sa už s nepravidelnými slovesami stretli, mám teda pár tipov. Ako prvé, nesnažte sa ich učiť vo všetkých troch tvaroch, pokiaľ nerozumiete, na čo sa vlastne ten tretí tvar používa. Nechcem venovať tento článok vysvetľovaniu toho, ako sa tretí tvar používa, lebo by to zmiatlo veľa študentov. Môj tip však znie: učte sa len ten stĺpec, o ktorom sa učíte a ktorý viete ihneď použiť. Ak si sa ešte neučil vyššie časy, tak na tretí stĺpec zatiaľ zabudni. Úplne zbytočne zaplníš svoju myseľ niečím, čomu vlastne nerozumieš a ani NEVIEŠ POUŽIŤ.

 

Moji školopovinní študenti mi často oponujú, že sa to musia učiť do školy, lebo z toho majú písomku. Učiteľka im dala naučiť sa „všetky tri stĺpce“ (všetky tri spôsoby, ako sa to sloveso môže meniť) a jednoducho sa to musia naučiť naspamäť. Ak z toho máš písomku, tak asi iná možnosť ako nabilfliť sa to neexistuje. Ak ti teda záleží na známkach v škole.

 

Postupne a precvičuj

Ak sa však študent postupne učí druhý tvar (druhý stĺpec) a poriadne ho precvičuje v praxi, používa ho vo vetách a ideálne aj otázkach a odpovediach, tak s tým nebýva problém. Zdôrazňujem slová POSTUPNE a takisto PRECVIČUJE ICH. Ak ich nebudeš cvičiť, tak sa ich síce môžeš naučiť naspamäť, no použiť ich nebudeš vedieť. Bude to len teoretická znalosť. Musíš ich používať. A to čo najviac.

 

Ideálne je, ak si s nimi robíš krátke vety. Ak sa učíš slovíčko „went“ – išiel som, tak si rob vety kam všade si v minulosti šiel. Skús povedať vety z tvojho života, niečo realistické. A hovor ich veľa. Aby sa slovíčko dostalo skutočne do hlavy, nestačí urobiť tri príklady.

 

Využi kamaráta

Ak by si mal pri sebe kamaráta, je super, ak sa ťa bude pýtať otázky. Napríklad, čo si robil včera? A ty by si si cvičil všetky možné nepravidelné slovesá a hovoril, čo všetko si robil. Toto je úžasný spôsob ako sa učiť. Lebo je to učenie v praxi. Vysvetlím, prečo je to dôležité.

 

Uč sa nepravidelné slovesá v praxi

Keď nepravidelné slovesá vypúšťaš z pusy v skutočných vetách, ktoré ti dávajú zmysel, je to najlepšie prijateľné pre tvoj mozog/hlavu/srdce. Keď si potom v skutočnej situácii a chceš povedať kam si šiel alebo čo si robil, nacvičené nepravidelné slovesá ti omnoho skôr nabehnú na myseľ, ako keď sa ich učíš naspamäť zo zoznamu. 

 

Zhrnutie

Tu sú teda moje tipy ako sa učiť nepravidelné slovesá.

  1. Uč sa len ten tvar nepravidelných slovies, ktorý vieš využiť a rozumieš tomu ako sa používa.
  2. Uč sa nepravidelné slovesá postupne a ani 100 naraz. Vždy je ľahšie sa postupne naučiť 2 slovíčka denne ako 100 raz za mesiac.
  3. Uč sa ich praxou. Rob vety a tvoje vety by mali byť realistické a ideálne z tvojho života. Požiadaj kamaráta, aby sa ťa opýtal niečo čo ho zaujíma a ty skús odpovedať čo najpresnejšie. Odpovedaj podľa skutočnosti.
  4. A posledná rada, samozrejme veľa si opakuj, opätovne trénuj svoju myseľ a vety si hovor znova a znova a NAHLAS.

 

Ak chceš zistiť, ako toto všetko využívame v Best English na hodinách, príď sa pozrieť na ukážkovú hodinu.

 

Viac tipov ako sa učiť angličtinu tu.