TIP ako sa učiť angličtinu: Nevzdávaj sa!

9. apríla 2018

Na nedávnej hodine angličtiny som sa s mojimi študentami dostala k otázke, či bude učenie vždy také jednoduché ako na tejto úrovni, ktorú momentálne v Best English učím. Hneď som si spomenula na vás. Na tých, ktorým občas píšem tieto rady ako sa učiť, a ktorí si ich radi prečítajú. Takže, tu je moja ďalšia rada. Nevzdávaj sa!

 

Učenie je niekedy mučenie

Každý, kto sa kedy niečo učil, vie, že učenie môže byť zaujímavé a môže utekať rýchlo. Takisto každý pozná pocit, že to pri učení nešlo, bolo to mučenie a v duchu ste sa modlili, aby už hodina skončila. Ak bolo takýchto hodín priveľa, učenie ste skôr či neskôr zanechali.

Nechcem sa teraz venovať tomu, že v skutočnosti je problém v tom, ako bolo učivo podané učiteľom. To by však už potom nebola rada, ako sa učiť. Bola by to rada ako učiť pre učiteľov 🙂 .

Ak si však urobil všetko, čo je v tvojich silách a možnostiach, a to:

  1. pýtal si sa vždy, keď si nerozumel
  2. pýtal si sa učiteľa na príklady a predstavoval si si všetko, čo si sa učil,

tak potom už treba dodržať iba jednu zásadu:

  1. nevzdať sa

Rozprávaj o probléme

Moji študenti mi položili jednoduchú otázku: „Bude ma to vždy takto baviť? Budem vždy takto rád chodiť na hodiny?“ Asi by som klamala, ak by som povedala jednoznačne a bez mihnutia oka: „áno“.  Ak máš teda chuť to vzdať, neprísť na hodinu alebo niečo podobné, prečítaj si tento článok.

Ak máš chuť učenie vzdať a máš chuť to celé hodiť o zem, odporúčam ti nasledovné. Porozprávaj sa o tom so svojim učiteľom, porozprávaj sa so spolužiakmi alebo doma s rodinou. Dostaň to von. Následne sa zamysli, či skutočne tú angličtinu potrebuješ, a ak je odpoveď „áno“, tak sa zapri. Učenie je tak trošku aj o výdrži, keď to zrovna nejde. Je to aj o tom prísť na hodinu a hlásiť, že ti to nejde, aby s tým učiteľ niečo mohol urobiť (a dobrý učiteľ aj urobí). Učenie sa je aj o troške sebazaprenia, keď by si to najradšej nechal tak a išiel robiť čokoľvek iné. Aj upratovať alebo žehliť 😀 .

 

Nikdy sa nevzdávaj!

Myslím si, že všetko v živote je raz hore a raz trošku nižšie (a áno, občas aj veľmi dole). Otázne je, či dovolíme, aby nás to položilo. Keď sa dieťa učí jazdiť na bicykli, ide mu to hneď rýchlo a bez problému? Nikdy nespadne? Samozrejme, že nie.

S učením sa angličtiny je to rovnako. Jednoducho povedané: nevzdávaj sa! Keď sa ti v učení nedarí, vezmi to ako etapu a skús si opäť pripomenúť, prečo sa angličtinu učíš. A nezabudni o tom povedať svojmu učiteľovi. Tak, ako dieťaťu na bicykli pomôže rodič, podporí ho a dodá energiu, tvoj učiteľ urobí to isté pre teba. Iba o tom musí vedieť. Určite mu povedz, že ťa učenie angličtiny prestáva baviť. Dobrý učiteľ ti podá pomocnú ruku.

K tejto téme toho asi viac nenapíšem. Dnešná rada na učenie je jednoduchá ale zároveň dôležitá a verím, že motivujúca. Ak máš chuť učenie vzdať, tak to nerob. Porozprávaj sa o tom s tvojim učiteľom a spolu riešenie nájdete.

Ak si chceš prečítať viac, klikni na Tip1, Tip2.

P.S. vedeli ste, že učitelia v Best English majú špeciálny pedagogický tréning, aby týmto problémom predchádzali?

 

Autor: Lenka