TIP ako sa učiť angličtinu: Predstavuj si

20. februára 2018

Keď moji priatelia a známi zistia, že vyučujem angličtinu, často dostávam otázky: „Tak ako to mám robiť? Daj mi tip ako sa učiť angličtinu.“ Existujú aj zásady, ktoré sú platné pre každého? ÁNO.

Mojich tipov bude viac a budem ich sem zdieľať postupne, aby si mal čas zažiť si ich. Každý tip je hodný knihy no ja sa ho pokúsim zhrnúť do pár odstavcov. Na tebe potom zostane „len“ jeho využitie v praxi. Držím ti palce, a ak by si potreboval pomoc, bez váhania sa na nás v Best English obráť :-).

 

Tip číslo 1: PREDSTAVIVOSŤ

Predstavivosť by som v tejto situácii rada vysvetlila ako schopnosť vytvoriť si v mysli obrázok niekoho alebo niečoho. Keď napíšem červené auto, tak si ho jednoducho v hlave predstavím.

Keď sme boli deti, mali sme túto schopnosť obrovskú. Deti si predstavia spomínané červené auto ľahko. Dokonca ho s ľakosťou menia, pridajú mu skvelé nové kolesá, zmenia farbu strechy alebo aj primyslia krídla. Sú jednoducho tvorivé a nemajú zábrany. Ako dospievame, často túto schopnosť strácame, začíname byť realisti a krídla na aute určite nemôžu byť.

Schopnosť predstavivosti je však k učeniu angličtiny kľúčová, a aj preto sa deti učia ľahšie ako dospelí. Deti nemajú problém predstaviť si obrazy a k nim priradiť slová v cudzom jazyku. Toto sa musíme opäť naučiť.

Ako sa teda učiť angličtinu?

Pri učení si predstavuj. Keď si začiatočník a učíš sa farby či rodinných príslušníkov, predstavuj si to. Ako vyzerá „červená“, alebo „teta“ alebo „pekný“. Priraď si k slovám obrázky a opakuj si to. Znova a znova si opakuj tvoj obraz v hlave a nahlas hovor dané slovo alebo frázu. Ak si pokročilý študent, rob to isté a použi slovník, pozri si definíciu a podľa nej si vytvor obraz.

Prečo si predstavovať?

Lebo naša myseľ sa skladá z obrázkov. Keď poviem slovo „auto“, tak sa nám všetkým vynorí obraz krabičky so štyrmi kolesami, oknami, motorom. V mysli nám nebežia písmená „A“ „U“ „T“ „O“ ale obrázok auta. Aj preto sa nesnaž sa učiť iba preklad anglického slova do slovenčiny. Uč sa priamo anglické slová k obrazom.

Ako na to prakticky

Každé jedno slovo, ktoré sa učíš, si predstavuj. Pýtaj sa, ako tomu máš rozumieť, kedy sa to používa. Pýtaj sa, a pomôž si tým, čo si predstavujú iní. Použi obrázky, knihy, internet.

Ak predstavivosť nie je správne nastavená, je to ako povestný problém s gombíkmi. Prvý gombík zapneme zle a potom sa snažíme dobre zapnúť tie ostatné, ale to nejde. Nauč sa ako sa učiť angličtinu správne. Držím ti palce.

Viac info o tejto téme a o Best English získaš na ukážkovej hodine.