TIP ako sa učiť angličtinu: Pozeraj si význam slov v angličtine!

23. apríla 2018

Rada by som sa s tebou podelila o ďalší tip ako sa učiť angličtinu. Verím, že ti moje predchádzajúce rady pomohli pozerať sa na angličtinu ako na:

  1. niečo čo sa dá zvládnuť, keď sa chce a
  2. niečo prirodzené.

 

Dnes by som sa teda rada povenovala ďalšej vlastnosti angličtiny a tým aj tipu, ako sa ju učiť. Moja dnešná rada znie: „pozorne si pozeraj význam slov v angličtine“. Čo tým myslím?

 

Slovo nemá iba jeden význam

Určite vieš, že slovo môže mať viac významov. Napríklad v slovenčine slovo „stopky“ môžu byť hodiny na meranie času a taktiež to môžu byť časti ovocia, ktorými sú prichytené k stromu. Alebo slovo „vodička“ môže byť zdrobnenina od slova voda a taktiež je to žena, ktorá šoféruje auto. V slovenčine musíme takéto slová skôr hľadať, aj keď sa ich u nás zopár nájde. S angličtinou je to však inak…

Dobrý slovník anglického jazyka ponúka od 4 až do 20 definícií jedného a toho istého slova. Napríklad slovo „present“ môže znamenať: 1. darček, 2. prítomnosť, 3. prítomný alebo 4. prezentovať podľa toho, ako je použité vo vete. A to môže nejednému študentovi spôsobiť chaos v hlave a učení. Aj preto je moja rada: pozorne si pri učení pozeraj význam slov v angličtine.

 

Ako na to v praxi?

Pri učení sa na túto radu dá pozerať dvoma spôsobmi. Keď si čítaš alebo pozeráš vety v angličtine, a nie a nie ju pochopiť, aj keď zdanlivo všetky slová poznáš, zastav sa. Pozri sa na tie slová vo vete a porozmýšľaj, či skutočne rozumieš všetkým slovám.

Po takomto zamyslení študenti často prídu na to, že vlastne niektorému slovu nerozumejú. Mysleli si, že to vedia, ale keď sa skutočne na to pozrú (alebo majú nahlas preložiť tú vetu), priznajú si, že vlastne nevedia, čo „xyz“ znamená. Pozrú do slovníka a význam vety zázračne dá zmysel.

 

Ako už tušíte…

Druhý prípad je, že skutočne poznáš všetky slová vo vete, no naše ukážkové slovo „present“ poznáš len v preklade „darček“. Význam slova „prítomnosť“ nepoznáš a preto ti veta nedáva celkom zmysel. Keď teda otvoríš slovník a pozrieš sa na ďalšie definície slov, možno objavíš Ameriku :-). Aj s angličtinou.

 

Buď otvorený: význam slov v angličtine je rôzny

Keď sa ešte len začínaš učiť angličtinu, možno ťa táto rada skôr vystrašila ako ti pomohla. Treba to však brať pozitívne. Keď vieš, že angličtina je v tejto oblasti ťažšia, môže ti to len pomôcť. Vždy, keď ti veta nedáva zmysel, pozri sa, či neexistuje ešte ďalší význam slov v nej. Buď otvorený možnosti, že slovo, ktoré už poznáš, môže mať (a často aj má) ešte ďalší význam. A ten ďalší význam slova ber ako nové slovíčko. Povedz si, že si sa naučil nové slovo a odteraz už budeš lepšie rozumieť. A to je aj pravda. Naučil si sa nové slovo 🙂 .

 

Ak ťa tipy na učenie zaujali, tu sú ďalšie.

 

Ak chceš viac zistiť o tom ako učíme v Best English, pozri si našu ukážkovú hodinu. Prihlás sa tu.

 

Lenka