Za ako dlho môžete hovoriť po anglicky?

18. marca 2019

Mali ste angličtinu na strednej, na vysokej a vyskúšali ste aj súkromného lektora, ale stále nehovoríte? K tomu kurz v práci, keď to všetko spočítate, je to viac než desať rokov štúdia, a aj napriek tomu sa vám plynulá angličtina zdá v nedohľadne?

Po anglicky už za niekoľko mesiacov?

Veľa ľudí sa „učí“ po anglicky desať rokov a  viac, ale nehovoria. Preto niekto môže mať pocit, že angličtina je ťažká, takmer nenaučiteľná a že je to beh na veľmi dlhú trať. A to pochopiteľne mnohých odradí.

Samozrejme, ak chcete prednášať na konferenciách, viesť obchodné rokovania a znieť ako rodený rečník, potom to bude vyžadovať dlhší čas. Ale pokiaľ je Vaším cieľom dohovoriť sa v bežných situáciách, môžete to zvládnuť veľmi rýchlo!

Pozrime sa, ako na to. Základom jazyka sú slová. Sú to základné stavebné kamene a pokiaľ Vám chýbajú, ťažko sa Vám budú tvoriť aj vety.

Koľko slov je teda potrebných pre bežnú komunikáciu v živote?

  • Pokiaľ sa chcete dohovoriť v bežných životných situáciách, napr. na dovolenke, pri cestovaní, v reštaurácii, v hoteli, pri nakupovaní a pod., postačí vám slovná zasoba cca 1500 slov. Samozrejme, treba ich vedieť aktívne a k tomu poznať a používať potrebnú gramatiku. Toto všetko môžete v BEST ENGLISH vďaka vyššej intenzite a unikátnej metóde zvládnuť za 4-5 mesiacov v úrovniach Beginner 1 – Beginner 4.
  • Samozrejme, pokiaľ už základy máte a potrebujete si slová a gramatiku skôr oprášiť a poriadne zažiť, budú Vám stačiť aj 2-3 mesiace.

Koľko slov je potrebných pre vás, ktorí máte vyššie ciele a chcete používať angličtinu v práci?

  • Samozrejme aj tu môžu byť veľké rozdiely v náročnosti na vašu angličtinu. Niečo iného je príležitostne privítať zahraničnú návštevu, postarať sa o nich a ponúknuť kávu, na to Vám postačí aj tých 1500 slov.
  • Iná vec je hovoriť denne so zahraničnými kolegami, dodávateľmi či šéfom o bežných prevádzkových veciach a riešiť pracovné problémy. Potom by bolo vhodné poznať aspoň 2500 – 3000 slov. Aj toto sa však dá zvládnuť celkom rýchlo. V kurzoch BEST ENGLISH by ste mali absolvovať pokročilé úrovne až do Int3. Pokiaľ pôjdete od úplných začiatočníkov, bude Vám to trvať cca 8-9 mesiacov.
  • Pokiaľ ste angličtinu už študovali a máte slušné pasívne znalosti a potrebujete všetko hlavne utriediť a zaktívniť, a k tomu pridať potrebnú slovnú zásobu do pracovného prostredia, môžete to zvládnuť za 3,5 mesiaca. To už znie lepšie, čo poviete? 🙂

Absolvovaním kurzu to nekončí!

Samozrejme aj potom sa musíte v angličtine pohybovať, používať ju alebo si ju udržovať. To je dnes ale veľmi ľahké:

– prepnite si facebook či inú sociálnu sieť do angličtiny,

– občas si na youtube pustite anglické video na tému, která Vás zaujíma,

– pozrite sa na anglický film s titulkami

– je toho veľa, ako si angličtinu udržovať a od určitej úrovne už sa o to ani nemusíte snažiť, angličtina už sa jednoducho stane súčasťou Vášho života 🙂

Želáme Vám hladký postup v angličtine!