Ako objasňovať slová

15. apríla 2019

Slová sú v jazyku kľúčové. Na tom sa asi zhodneme. Niektoré sa na nás len tak “nalepia”, iné nie a nie do hlavy. Ako sa ich ideálne učiť? A zároveň ako im správne porozumieť?

Slová, ktoré si viem jasne predstaviť

Rozširovanie slovnej zásoby je pre pokrok v učení sa cudzieho jazyka super dôležité. Určite pomáha byť s cudzím jazykom v kontakte, čo najviac sa ním obklopovať. Veľa slov sa tak na nás proste „nalepí“, z opakovaného počutia si ľahko odvodíme ich význam a použitie. To funguje hlavne pri každodennej slovnej zásobe, pomenovaní vecí, ktoré nepotrebujú podrobnejšie vysvetlenie. Keď vám kamarát podá vidličku a povie „fork“, viac vám k pochopeniu netreba a hneď máte v hlave jasný obrázok, však?

 

Nejasný význam, nejasný preklad…

Nie vždy je to také jednoduché – veľa slov pomenováva niečo, čo nevidíme, alebo nemajú úplne presný preklad v slovenčine. Tu sa s nimi treba zahrať a opísať, čo to presne znamená. Napríklad také slovíčko „join“. Prekladový slovník nám ho preloží „pridať, pripojiť“. Čo si pod tým predstavíte? „Pridám si ďalší kus koláča/ I will join another piece of cake“? To práve nie je správne použitie.

Čo pomôže?

Pomôže nám slovník, v ktorom je slovíčko presne opísané a hovorí toto: „prísť do spoločnosti nejakého človeka alebo ľudí“. Už je ten obrázok jasnejší. Napríklad môžem povedať: „I will join my friends later in the evening /Pridám sa k mojim priateľom neskôr večer“.

Takéto opisy významu sa nazývajú definície a nájdeme ich v takzvaných výkladových slovníkoch. Keďže sú písané iba v angličtine, sú vhodné pre stredne pokročilých a pokročilých študentov, v Best English od úrovne B4 vyššie.

Prečo to tak robiť?

Z vlastnej skúsenosti viem, že keď si človek zvykne pracovať s definíciami slovíčok, neuveriteľne to pomôže ich skutočnému pochopeniu a aj praktickému použitiu. Akoby odrazu slovo dostalo oveľa presnejšie a jasnejšie obrysy. Niečo ako keď správne zaostríte fotoaparát, takže fotka nie je rozmazaná, ale krásne ostrá a farebná.

Keď si raz ujasníte definíciu slova, vytvoríte si jasnú predstavu a dokážete ho použiť. Použite ho v niekoľkých vetách, predstavte si konkrétnu situáciu, v ktorej to takto poviete, a slovíčko je navždy vaše. Už si nebudete musieť krvopotne spomínať, aký bol preklad a kde v zošite ste ho mali napísaný 🙂

Na záver krátke cvičenie

Vyberte si 5 slov, s ktorými sa stretávate a skúste ich čo najpresnejšie opísať. Môžte začať tým, aký je to druh slova – je to vec? činnosť? vlastnosť? stav? situácia? A ďalej si položte otázky: Ako tá vec vyzerá? Aký pocit tá vlastnosť vyvoláva, kto tú vlastnosť obvykle má? Čo presne sa deje v tej situácii? Keď sa na tú činnosť pozriete, čo presne vidíte?

(Ak ste v angličtine začiatočník, opíšte slovíčko v slovenčine, to je tiež super tréning. Ak ste pokročilý, môžte sa inšpirovať napríklad slovníkom Macmillan – www.macmillandictionary.com)

A samozrejme, po každom opise by malo nasledovať praktické použitie slovíčka vo vlastných vetách. Schválne, používa sa vám teraz ľahšie?

Ak si chcete overiť, či bol váš opis dosť jasný, skúste ho povedať kamarátovi a uvidíte, či uhádne aké slovo ste mysleli ;-). Môže z toho byť celkom zaujímavá slovná hra!

Samozrejme, budeme radi, keď sa o svoje postrehy a skúsenosti  s nami podelíte na našom Facebooku alebo mailom.

 

Zuzka