Ako som sa naučila angličtinu

13. februára 2018

Dozvedela som sa, že moja spolužiačka Silvia začínala s angličtinou v Best English od úplných základov. Teraz obe navštevujeme pokročilú úroveň, ktorá je predposledná. Dokáže plynulo rozprávať po anglicky, a tak som bola zvedavá, ako sa dopracovala na aktuálnu úroveň. Rozhodla som sa preto urobiť so Silviou rozhovor.

 

Prečo si začala študovať angličtinu?

Študovať angličtinu som pôvodne vôbec nemala v pláne. Hľadala som niečo na doučovanie pre môjho vtedy 13-ročného syna. Na základe letáku, ktorý som dostala v meste, som sa prihlásila na ukážkovú hodinu a následne na vstupný rozraďovací test. Michal, študijný poradca, ma oslovil, či by som si aj ja nechcela napísať test, ktorý som absolvovala aj napriek skutočnosti, že som sa AJ nikdy predtým neučila. Tak som sa zamyslela a povedala si, že prečo nie?  A tak je angličtina od apríla 2015 moje hobby.

 

U nás, v Best English, máme 11 úrovní začínajúc od začiatočníckych: B0, B1, … cez pokročilejšie  INT1,INT2..atď až po super pokročilé: ADV1, ADV2.
Koľko úrovní si sa u nás rozhodla absolvovať? 

Najprv som si hneď zaplatila začiatočnícky kurz B1 a potom  B2, ktoré som absolvovala 2-krát v týždni v dopoludňajších hodinách. Potom som absolvovala ďalšie úrovne a po ročnej prestávke, kvôli zdravotným problémom, som sa opäť vrátila a pokračovala v INT2. Aktuálne som v spomínanej úrovni ADV1  a mám v pláne dokončiť aj ADV2.

 

Čo ti robilo najväčšie problémy a ako si sa s tým popasovala?

Pre mňa bolo všetko nové aj ťažké. Na ZŠ som sa tri roky učila nemecký jazyk, tak sa mi ešte stáva, že si zamením nemecké slovíčko za anglické. Nie som už najmladšia, štúdium mi určite zaberá viac času ako študentom. A najväčší problém mi ešte robí komunikácia. Musím venovať viac času rozprávaniu v angličtine mimo hodín, čiže začať používať v praxi, čo som sa naučila. Problém mi sem-tam robia aj slovíčka, ktoré majú viac významov, kedy neviem v texte určiť, ktorý použiť.

 

Čo sa ti najviac páči na hodinách?

Na hodinách sa mi páči všetko, pretože ma to baví a učím sa nie preto, že musím, ale preto, že chcem.
Lektorky sú úplne úžasné, veľmi dobre vedia vysvetliť učivo. Na hodiny sa vždy teším. Čas strávený v Best English veľmi rýchlo ubehne. Na kurzoch som stretla veľa úžasných ľudí všetkých vekových kategórii.

 

Aký pokrok na sebe pozoruješ?

Dúfam, že môžem povedať, že obrovský. Ale stále nie som spokojná, stále sa je čo učiť. Určite sa musím zdokonaliť v slovnej zásobe, v rôznych odborných alebo technických výrazoch.
Určite odporúčam vašu metódu aj iným!

 

Dosiahni rovnaký pokrok ako Silvia! Napíš nám na kurzy@bestenglish.sk alebo priamo zavolaj na 0915 065 865

 

Rozhovor: Lucia Smoliarová