Korenia a byliny

9. marca 2020

V poslednej dobe máme asi dosť možností na varenie.
Ako správne ochucovať jedlá a čím?

Máme tu ďalšiu slovnú zásobu.
Nauč sa niečo nové aj mimo našich hodín.

Tentokrát na tému: Korenia a byliny

  1. Camomile – harmanček.
    My grandma used to dry camomile in the attic.
    Moja babke zvykla sušiť harmanček na povale.
  2. Dandelion – púpava.
    The little girl put a dandelion in her hair.
    Dievčatko si dalo do vlasov púpavu.
  3. Basil – bazalka.
    Is there basil in the sauce?
    Je v tej omáčke bazalka?
  4. Bay leaf – bobkový list.
    Don`t forget to remove bay leaf before serving the sauce.
    Nezabudni vybrať bobkový list predtým, ako budeš servírovať omáčku.
  5. Black pepper – čierne korenie.
    May I add more black pepper?
    Smiem pridať viac čierneho korenia?
  6. Caraway seed – rasca.
    Caraway seed is good for your digestion.
    Rasca je dobrá na trávenie.
  7. Cinnamon – škorica.
    Mix the cinnamon with the rest of the sugar.
    Zmiešajte škoricu so zvyškom cukru.
  8. Coriander – koriander.
    Add one teaspoon of ground coriander.
    Pridajte jednu lyžičku mletého koriandra.
  9. Cumin – rímska rasca.
    First, I roasted cumin in the pan.
    Najskôr som v panvici opražil rímsku rascu.
  10. Curry powder – kari korenie.
    How much curry powder did you use?
    Koľko kari korenia si použil?
  11. Ginger – zázvor.
    Does this biscuit contain ginger?
    Obsahuje tento keksík zázvor?
  12. Lemon grass – citrónová tráva.
    This dish is flavoured with lemon grass and garlic.
    Toto jedlo je ochutené citronovou trávou a cesnakom.
  13. Marjoram – majorán.
    I`ll add just a pinch of marjoram.
    Pridám iba štipku majoránu.
  14. Oregano – oregáno.
    Oregano is often used in Italian cuisine, isn`t it?
    Oregano sa často používa v talianskej kuchyni, však?
  15. Parsley – petržlen.
    Garnish the dish with parsley before serving.
    Pred podávaním jedlo ozdobte petržlenom.
  16. Rosemary – rozmarín.
    Do you think I should add more rosemary?
    Myslíš, že by som mal pridať viac rozmarínu?
  17. Saffron – šafrán.
    If you use saffron in the risotto, it will have a beautiful yellow colour. Ak použiješ do rizota šafrán, bude mať krásnu žltú farbu.
  18. Sage – šalvia.
    I can taste sage in the dressing.
    V dresingu cítim šalviu.
  19. Salt – soľ.
    Have you forgotten to add salt again?
    Zase si zabudol pridať soľ?
  20. Sesame – sezam.
    Can I sprinkle the rolls with sesame?
    Môžem posypať rohlíčky sezamom?
  21. Thyme – tymián.
    Can you smell the thyme? Cítiš tymián?
  22. Vanilla sugar – vanilkový cukor.
    We`ll have to borrow vanilla sugar from our neighbour.
    Budeme si musieť požičať vanilkový cukor od susedky.
  23. Vanilla – vanilka.
    Vanilla is he special ingredient in this cake.
    Vanilka je špeciálna ingrediencia v tomto koláči.
  24. White mustard – horčica biela.
    This oil is made of white mustard.
    Tento olej sa vyrába z bielej horčice.
  25. Paprika – červená paprika.
    I always add some paprika for extra flavour.
    Vždy pridám červenú papriku pre lepšiu chuť.

Slovná zásoba dopravné prostriedky – PDF na stiahnutie tu

Ako to, že niektorým to ide tak ľahko a správne vyslovujú slová a vôbec ich nemusia loviť niekde tam vzadu? Je to trápne, keď nevieš povedať súvislú vetu?

V Best English si TY ten, ktorý bude rozprávať a učiť sa ako používať slovíčka vo vetách. Ty si ten, ktorý bude mať istotu v angličtine.

Zavolaj nám na + 421 948 798 158‬